2021-ųjų tendencijos daržininkystėje ir sodininkystėje

Publikuota 2021-02-13

2021-ųjų tendencijos daržininkystėje ir sodininkystėje

 

Gyvename moderniame pasaulyje, kur naujausios technologijos nenutrūkstamai dovanoja vis daugiau galimybių. Neaplenkia jos ir sodininkystės bei daržininkystės sektoriaus. Įprastų daržų gretas papildo vertikalūs, įprasto dirvožemio alternatyva gali tapti vermikulitas, o daržovės bei uogos kuo puikiausiai gali augti ne tik lauke ar šiltnamyje – jomis mėgautis gali net gyvenantys daugiabučiuose! Tokios galimybės neabejotinai yra dideli privalumai. O ką naujo ar patobulinto, įdomaus bei naudingo žada šie metai?

2021-ųjų metų tendencijos ant pjedestalo kelia pakeliamas lysves, daržovių užsiauginimą namuose bei laukines gėles – ši trijulė susižeria daugiausia simpatijų ir dėmesio! Pateikiame TOP10 2021 metų sodininkystės ir daržininkystės tendencijų.

 

Balkoninė sodininkystė ir daržininkystė

Didelė dalis miesto gyventojų neturi sodo sklypų, sodybų kaimuose ar priemiestyje, kur galėtų turėti daržus ir užsiauginti savų daržovių, uogų. Vyresnio amžiaus žmonės iš miestų neretai turi netoliese įsikūrusius sodų sklypelius, tačiau jaunimas tokių dalykų paprastai stokoja. O juk galimybė maitintis šviežiais, iš savo daržo skintais agurkais, pomidorais, paprikomis, braškėmis ar kitomis gėrybėmis neabejotinai masina daugelį. Štai kodėl pastaruoju metu auga balkoninės daržininkystės idėjos, kurios 2021 metais, prognozuojama, bus itin populiarios ir jas realizuos vis daugiau miestų gyventojų.

Iš tiesų, tai jau kuris laikas gaji idėja rekonstruoti balkonus ir paversti juos tikrų tikriausiomis jaukumo, poilsio, estetikos oazėmis. Pasirinktas minimalistinis, skandinaviškas, Provanso, klasikinis ar dar kitoks stilius leidžia susikurti svajonių kampelį ir jame ne tik ilsėtis, tačiau ir mėgautis daržininkystės malonumais.

Laukiniai sodeliai

2021-ųjų tendencijos daržininkystėje ir sodininkystėje duoklę atiduoda laukiniams augalams. Spalvinga, ryški ir be galo kvapni vasariška laukinių gėlių pieva – skamba viliojančiai, tiesa? Toks sprendimas labai pasiteisina. Pirmiausia, jis atrodo labai žavingai, dailiai, leidžia nepaisyti griežtų kompozicijos taisyklių, o tiesiog mėgautis mėgiamiausiais augalais. O antra, tai tokia laukinė pieva beveik nereikalaus priežiūros – čia augančių augalų nereikia ravėti, šienauti, pjauti, nereikia ir preciziškos priežiūros bei kruopštaus nemažai valandų pareikalaujančio darbo sode.

Tiesa, laukinio sodo kūrimas neįpareigoja būtinai sodinti gėles – pasakiškai atrodo ir paprasta laukinių žolių pieva – nostalgiška ir beveik nereikalauja priežiūros, negana to, tai bus tobula vieta drugelių, bičių viešnagei.

 

Pakeltos lysvės

Teigiama, jog šiais metais pakeliamos lysvės bus mėgiamos kaip niekad, mat vis daugiau sodininkų ir daržininkų jas atranda bei supranta, kokį platų panaudojimo galimybių spektrą ir kiek privalumų jos suteikia! Pakeltos lysvės sukuria darnos, estetikos ir tvarkos įspūdį. Pakeliamose lysvėse augalai nenumindžiojami. Negana to, tokias lysves itin patogu ravėti – jei įsirengsite aukštą lysvę, ravėti galėsite sėdėdami ant kėdutės! Auginant augalus pakeltose lysvėse galima pavasarį sulaukti ankstyvesnio derliaus, nes tokio tipo lysvėse žemė įšyla sparčiau. Matyti, jog šis sprendimas pasiteisins ir suteiks daug patogumo bei privalumų.

Verta paminėti, jog pakeliamos lysvės gali būti gaminamos iš skirtingų medžiagų. Populiariausios yra medinės arba plastikinės. Priderinkite jas prie namo eksterjero ar kuriamo aplinkos stiliaus ir turėsite vientisą, harmoningą sodo koncepciją.

Nepamirškime ir to, kad pakeltos lysvės gali būti ne tik klasikinės stačiakampio formos – šiandien jų įvairovė nemaža: kvadratai, rombai, apskritimai ir pan. O kur dar platus spalvų pasirinkimas, galimybė lysves montuoti vieną ant kitos ir dar labiau paįvairinti bendrą lysvės dizainą.

Taigi, nenuostabu, jog 2021-ųjų tendencijos daržininkystėje ir sodininkystėje apima ir tokias lysves – šiuolaikiniai sodininkai bei daržininkai vis labiau įvertina paaukštintų lysvių pranašumus, tad joms prognozuojamas dar didesnis pasisekimas.

 

Sodeliai ant palangių

Tikriausiai ne kartą ant palangės auginote vazonėlį su bazilikais ar citrininiais čiobreliais, o gal pipirmėčių, šalavijų ar raudonėlių „šluoteles“? Tuomet žinote, kiek džiaugsmo teikia galimybė gaminant maistą nusiskabyti šviežių prieskoninių žolelių. O kur dar jų skleidžiamas aromatas!.. Jei visa tai skamba viliojančiai, pirmyn – sukurkite savo palangės darželį! Teigiama, kad šiemet jie bus ypač ant bangos!

Tiesa, auginti ant palangės galite ne tik prieskoninių žolelių, bet ir salotinių sultenių, svogūnų, česnakų, lapinių ridikėlių, pipirnių, lapinių burokėlių, saulėgrąžų daigų, žirnių daigų, vazoninių paprikų, pomidoriukų ir kt.

Palangės daržas šiemet bus labai aktualus bei pelnys daug simpatijų tų, kurie neturi savo žemės lopinėlio, bet nori mėgautis šviežiomis daržovėmis, prieskoninėmis žolelėmis.

Maži sodai

Ne visi net ir individualiuose namuose gyvenantieji šalia namų gali turėti didžiulę erdvę. Juk neretas įsigyja sodo sklypą, kur, atmetus namuko plotą, kiemas nelieka labai didelis, o ir šalia sodybų neretai nesidriekia neaprėpiamos privačios erdvės. Kompaktiški sklypai pamėgti ir dėl mažesnės kainos, ir dėl priežiūros ypatumų ar kitų veiksnių. Anot naujausių tendencijų, 2021 metais bus išnaudojama viskas, nepaisant dydžio, todėl ir mažame sode bus sukuriamos funkcionalios erdvės. Drąsiai rinkitės laipiojančius augalus, kurie neužima daug žemės ploto, tačiau sukuria žavingas žydinčias, žaliuojančias sieneles, taip pat į reikiamų augalų sąrašą įtraukite visžalius augalus, leisiančius mėgautis žaluma visais metų laikais, pravers ir daugiamečiai kompaktiški, į plotį nesikerojantys augaliukai. Vertikalūs augalai, jų sienelės, aiškūs takeliai – tokie aspektai leis net šiek tiek vizualiai praplėsti sodo erdvę.

 

Namai lauke

Ši tendencija atspindi itin propaguojamą gyvenamosios aplinkos perkėlimą į lauko erdvę. Kaip tai suprasti? Jei palygintume poilsio zonas prieš gerą dešimtmetį ir dabartines, tai skirtumų atrastume daugybę. Vienas akivaizdžiausių būtų tas, jog anksčiau lauko poilsio zona apsiribojo esminiais lauko baldais: stalu ir kėdėmis (dažnai plastikiniais), kartais jiems draugiją papildydavo lauko židinys. Vėliau išpopuliarėjo sūpynės, o kuklius sodo baldus ėmė keisti pinti ar kitokio tipo baldai: lauko foteliai, krėslai, dvivietės sofos, valgomojo bei kavos staliukai, pakabinami krėslai, net kilimai, veidrodžiai ar paveikslai ir pan. Siekiant suteikti aplinkai jaukumo čia „pridygdavo“ ir daugiau vazoninių augalų, ilgainiui tobulėjo apšvietimo sprendimai, todėl šiandien lauko poilsio zonos yra puikus namų erdvės atspindys, alsuojantis ne tik praktiškumu, tačiau ir komfortu, estetika.

 

Koloritas ir aksesuarai

2021-ųjų tendencijos daržininkystėje ir sodininkystėje skatina nebijoti ne tik klasikinių, bet ir drąsių, originalių spalvinių akcentų bei aksesuarų. Poilsio zonose lauke gali karaliauti švelnūs pasteliniai tonai, kuriems atsvarą suteikia ryškūs, originalūs aksesuarai: masyvūs, unikalių formų pakabinami vazonai, žaismingi, spalvoti skėčiai nuo saulės, baldų pagalvėlės, išraiškingi pakabinami ar pastatomi šviestuvai ir pan.

 

Išmanioji sodininkystė

Na, sakykite, kaip gi be išmaniųjų technologijų šiais laikais? Natūralu, jog jos neaplenkia ir sodininkystės bei daržininkystės sektoriaus. O jei jų yra, tai kodėl gi nepasinaudoti? Tad 2021-ųjų tendencijos daržininkystėje ir sodininkystėje šiais metais skatina drąsiai išbandyti ir prisijaukinti išmaniuosius sodo įrankius, valdomus programėlėmis ar nuotolinio valdymo pulteliais, inovatyvius sprendimus pritaikyti vejos pjovimo ar augalų laistymo kontekste, pavyzdžiui, yra laistymo prietaisų, reaguojančių į orus ir įsijungiančių priklausomai nuo jų.

Pilka spalva

Šiais metais soduose dominuoja pilka spalva. Sakysite, banali ir niūri? Anaiptol! Pasigilinę daugelis nustemba, kokia daili pilka spalva gali būti ir kiek daug kelių kūrybai ji suteikia. Pilka spalva ramina, ji stilinga, estetiška, gali būti tiek švelni, tiek solidi. Ji tiks terasos grindims, sienoms, tvorai, sodo keliukui, takeliams (pilkos spalvos akmenukai ar skaldelė) ir kitur – tikrai atrasite būdą, kaip išnaudoti šios spalvos žavesį ir privalumus.

 

Lauko virtuvė

Sprendimas, regis, nėra naujas – lauko virtuvės nuo seno buvo populiarios kaimuose. Tačiau mados, kaip žinome, turi savybę kartotis, todėl 2021 metais lauko virtuvės bus ant bangos! Tiesa, šiuolaikinės virtuvės lauke yra poilsio erdvė, kurioje ant žarijų čirškinami kepsniai, šeimos susirenka vėlyvų pusryčių, žaidžia stalo žaidimus savaitgalio vakarais ir pan.